Mate works On CC, but not FX

Discussion about the OutBack Mate Remote

Moderators: OutBack, OutBack Moderator Team

Post Reply
WARDY988
Forum Member
Posts: 6
Joined: Sun Oct 21, 2018 12:03 pm
My RE system: FM80, FX3048T, 2xPSX240(in/out), Mate2(Inverter only)

Mate works On CC, but not FX

Post by WARDY988 » Sun Oct 21, 2018 12:21 pm

Need help with a MATE2 Issue.

FX3048T LIghts: AC IN & ERROR lights blinking . Inverter light is ON(but no power to loads). Batt says FULL(although i'm only getting ~50V @ batt)
Fan sounds like it has a bad bearing.(fan failure error was found on MATE) -The Mate2 all the sudden stopped powering up when the inverter is switched on.
The Mate2 does work when hooked to the FM60 with the same cable.

Could the Cat5 Terminal in the FX be bad? or is this a symptom of the fan error light or 50V @ batt?
Won't pass AC through from Gen, or charge the batts currently, and its cloudy.....

I"m going to replace the Fan with the Turbo Fan for the short term to see if that clears the error and the Mate works again, but the mate was working before with the Fan Error, so not sure why it has changed.
Any help appreciated.

User avatar
Jorge Guzman
Strategic Platforms
Posts: 248
Joined: Thu May 29, 2014 9:44 am
My RE system: VFXR3524A, FM80, MATE3. 3x 260W REC. 4x Trojan L16 FLA 370Ah.
Location: Arlington, WA

Re: Mate works On CC, but not FX

Post by Jorge Guzman » Mon Oct 22, 2018 7:50 am

WARDY988 wrote:FX3048T LIghts: AC IN & ERROR lights blinking
During this time, was the generator running? The AC IN light blinks when it detects voltage on the AC Input terminals. If you have a voltmeter, remove the AC in wires then measure the terminals directly from the inverter's AC board. There might be a chance, you have a welded relay and it's back feeding. This may also answer why you cannot passthrough or charge power from generator.

Was there some kind of weather related event before all this started? or possibly some external short?
Jorge Guzman
Sr. Strategic Platforms Analyst


Watch easy to follow video tutorials:
https://www.youtube.com/c/wattschool

WARDY988
Forum Member
Posts: 6
Joined: Sun Oct 21, 2018 12:03 pm
My RE system: FM80, FX3048T, 2xPSX240(in/out), Mate2(Inverter only)

Re: Mate works On CC, but not FX

Post by WARDY988 » Mon Oct 22, 2018 8:54 am

Actually the ACIN/Error lights will blink whether or not the generator is running.
I will try that suggestion.

There was no weather event that i know of - are you thinking like a lightning strike?
I had been up to this system previously to replace some batts and put in a new MNDC125, but everything worked when i powered it up.

The MATE not working on the Inverter is what really has me chafed. I can't even see what the error is, but it works fine on the FM60.

User avatar
Jorge Guzman
Strategic Platforms
Posts: 248
Joined: Thu May 29, 2014 9:44 am
My RE system: VFXR3524A, FM80, MATE3. 3x 260W REC. 4x Trojan L16 FLA 370Ah.
Location: Arlington, WA

Re: Mate works On CC, but not FX

Post by Jorge Guzman » Mon Oct 22, 2018 9:25 am

WARDY988 wrote:Actually the ACIN/Error lights will blink whether or not the generator is running.
Ok, good chance there is an external wiring or internal relay issue. Once you remove the AC IN wires and test for voltage we will know if this is internal or external.

Does the inverter comm port power up the mate at all? or just won't communicate? Have you checked the pins inside the RJ45 port? sometimes when they bend and touch they create a short or at times a surge/short can also affect such as a lightning strike or wiring short.
Jorge Guzman
Sr. Strategic Platforms Analyst


Watch easy to follow video tutorials:
https://www.youtube.com/c/wattschool

WARDY988
Forum Member
Posts: 6
Joined: Sun Oct 21, 2018 12:03 pm
My RE system: FM80, FX3048T, 2xPSX240(in/out), Mate2(Inverter only)

Re: Mate works On CC, but not FX

Post by WARDY988 » Mon Oct 22, 2018 9:25 am

If it is a welded relay, is there a fix, or do i have to replace the AC Board?

User avatar
Jorge Guzman
Strategic Platforms
Posts: 248
Joined: Thu May 29, 2014 9:44 am
My RE system: VFXR3524A, FM80, MATE3. 3x 260W REC. 4x Trojan L16 FLA 370Ah.
Location: Arlington, WA

Re: Mate works On CC, but not FX

Post by Jorge Guzman » Mon Oct 22, 2018 9:30 am

AC Board will need to be replaced.
You can contact a local distributor or tech support to purchase one. Your part number is 210-0015-1 (120Vac - version)
Jorge Guzman
Sr. Strategic Platforms Analyst


Watch easy to follow video tutorials:
https://www.youtube.com/c/wattschool

WARDY988
Forum Member
Posts: 6
Joined: Sun Oct 21, 2018 12:03 pm
My RE system: FM80, FX3048T, 2xPSX240(in/out), Mate2(Inverter only)

Re: Mate works On CC, but not FX

Post by WARDY988 » Fri Nov 16, 2018 7:17 am

So, After much swearing and switching of cables, Replacing the AC Board was not the solution.
The Mate Will still not power up, and the Same Flashing AC IN/ERROR lights.
No AC Source Hooked up/No Inverter Load Hooked up

I even hooked the inverter up to a known good DC Source to rule that out, not that I thought it had anything to do with that.

Does this mean possibly the control board? any way to test the control board?

User avatar
Jorge Guzman
Strategic Platforms
Posts: 248
Joined: Thu May 29, 2014 9:44 am
My RE system: VFXR3524A, FM80, MATE3. 3x 260W REC. 4x Trojan L16 FLA 370Ah.
Location: Arlington, WA

Re: Mate works On CC, but not FX

Post by Jorge Guzman » Tue Nov 20, 2018 3:00 pm

Sorry for your troubles!
Jorge Guzman wrote:The AC IN light blinks when it detects voltage on the AC Input terminals. If you have a voltmeter, remove the AC in wires then measure the terminals directly from the inverter's AC board.
Did you happen to read any voltage when you measured the AC Input/output terminals with no wires at all?
Jorge Guzman wrote:Does the inverter comm port power up the mate at all? or just won't communicate? Have you checked the pins inside the RJ45 port?
Did you happen to also check this?
Jorge Guzman
Sr. Strategic Platforms Analyst


Watch easy to follow video tutorials:
https://www.youtube.com/c/wattschool

WARDY988
Forum Member
Posts: 6
Joined: Sun Oct 21, 2018 12:03 pm
My RE system: FM80, FX3048T, 2xPSX240(in/out), Mate2(Inverter only)

Re: Mate works On CC, but not FX

Post by WARDY988 » Wed Nov 21, 2018 1:35 pm

Hey Jorge -

No Voltage at AC Terminals, with new AC Board or with Old AC Board.

The mate does not power up at all. Doesnt blink, flash, or any other acknowledgement of the inverter.
Boots right away with the same cable when hooked up to the FM60.

Am I checking the Pins on the comm port to ensure they are physically ok, or is there another test to ensure the port is recieving power?
Physically both new and old boards have a clean RJ45 port.

:-k

stevevindler
Forum Member
Posts: 6
Joined: Tue Apr 07, 2020 10:55 am
My RE system: VFX3524M
MATE 1

Re: Mate works On CC, but not FX

Post by stevevindler » Tue Apr 07, 2020 11:03 am

Not to Hijack...I'm also interested in comms port testing as I'm dealing with a dead MATE situation. Anybody have more info on pinout or power supply testing?
Thanks.
Am I checking the Pins on the comm port to ensure they are physically ok, or is there another test to ensure the port is recieving power?
Physically both new and old boards have a clean RJ45 port.

retrodaredevil
Forum Member
Posts: 8
Joined: Sat Feb 08, 2020 5:42 pm

Re: Mate works On CC, but not FX

Post by retrodaredevil » Wed Apr 22, 2020 8:44 am

stevevindler wrote:
Tue Apr 07, 2020 11:03 am
Anybody have more info on pinout or power supply testing?
This page might help you out: https://jared.geek.nz/pymate

Post Reply