Adding a Second OpticsRE Site

Discussion about the OutBack OpticsRE system monitor

Moderators: OutBack, OutBack Moderator Team

Post Reply
Yoe
Forum Expert
Posts: 57
Joined: Sat Jan 26, 2019 7:58 pm
My RE system: Flexpower One: VFXR3524, (2) FM80, MATE3s, FlexNetDC

REC310pv72 310 watt panels (4 strings @ 3 series, 2 strings per FM80)

Adding a Second OpticsRE Site

Post by Yoe » Mon Aug 24, 2020 4:34 pm

I am thinking of purchasing an additional Outback CC. If I add a second site to my OpticsRE account will all my sites be combined into one readout display for me to look at?

Mike Curran
Forum Emperor
Posts: 1798
Joined: Sat Aug 28, 2004 6:28 pm
My RE system: Outback - Garage roof:
- 8 (2x4) Evergreen 180's into one FM80 (2007/2020 - replaced MX60)
- 6 (2×3) ALEO S79-300's into one FM80 (2017)
- 2 grid-tied GVFX3524's classic stacked for 120/240VAC (2007)
- 12 Surrette/Rolls 2V x 1766Ah (2007)
- Hub10.3, Mate3s, FNDC, RTS, OpticsRE. Tigo Energy ES maximizers on each PV module.

Westinghouse Solar - Barn roof: (2012)
- 30 (2x15) 235W panels with Enphase M215 microinverters, grid-tied

Outback Skybox - Barn roof: (2019)
- 14 Talesun 275W in series (DC array input to SB charger)
- 3 SimpliPhi 3.8 batteries, 48V, 225Ah total
- AC coupled input (manual switch during grid outage only) from 14 Talesun 275W,
Enphase M215 microinverters, normally direct grid tied

All self-designed and self-installed
Location: Chagrin Falls, Ohio

Re: Adding a Second OpticsRE Site

Post by Mike Curran » Mon Aug 24, 2020 7:46 pm

No. Each system will have its own OpticsRE power flow diagram, device map and event history. AFAIK, they will not/cannot be combined to give the 2 systems' totals data.

When I access my 2 systems through the Optics app, the first screen I see looks like this: https://drive.google.com/file/d/1lTCqa3 ... p=drivesdk

At this point I can click on either the barn roof or the garage roof system but there is no combined Optics dashboard, etc.
http://www.tigoenergy.com/site.php?95b2dca2-ca6c
https://enlighten.enphaseenergy.com/public/systems/Hctc107221

raysun
Forum Emperor
Posts: 2951
Joined: Tue Jul 26, 2016 5:57 am
My RE system: Flexpower Two: (2) FXR3048A, (2) FM80, MATE3s, FlexNetDC
SimpliPhi 48-3.8 (6 @ 48v)
Outback IBR3 battery enclosure
Suniva 330 watt panels (12 - 6 strings of 2 in series)
Hyundai 355 watt panels (6 - 3 strings of 2 in series)
Honda EU7000is gas fuel generator

Re: Adding a Second OpticsRE Site

Post by raysun » Mon Aug 24, 2020 9:18 pm

Yoe wrote:
Mon Aug 24, 2020 4:34 pm
I am thinking of purchasing an additional Outback CC. If I add a second site to my OpticsRE account will all my sites be combined into one readout display for me to look at?
If simply adding a second Flexmax CC to an existing system (charging the same battery), both are aggregated on the power flow diagram, but clicking on the controlker icon shows each controller's production individually.

User avatar
EA6LE-ONE
Forum Guru
Posts: 274
Joined: Tue May 05, 2020 7:51 am
My RE system: System 1:
MATE3s, 3 x Radian GS8048A,
4 x FLEXmax 100, HUB10,
2 x EnergyCell 48V 2700RE,
1 x FLEXnet DC, 4 x FLEXware ICS Plus,
54 x PANASONIC VBHN325SA17 325W

System 2:
MATE3s, 2 x VFX3648,
2 x FLEXmax 100, HUB10
1 x EnergyCell 48V 2700RE,
1 x FLEXnet DC, 2 x FLEXware ICS
21 x PANASONIC VBHN325SA17 325W
Location: Providenciales, Turks & Caicos Isl.

Re: Adding a Second OpticsRE Site

Post by EA6LE-ONE » Tue Aug 25, 2020 6:32 am

Mike Curran wrote:
Mon Aug 24, 2020 7:46 pm
No. Each system will have its own OpticsRE power flow diagram, device map and event history. AFAIK, they will not/cannot be combined to give the 2 systems' totals data.

When I access my 2 systems through the Optics app, the first screen I see looks like this: https://drive.google.com/file/d/1lTCqa3 ... p=drivesdk

At this point I can click on either the barn roof or the garage roof system but there is no combined Optics dashboard, etc.
if you have one site and 2 systems under the same site, then you can see the combined flow when you select the site.
site2.jpg

Mike Curran
Forum Emperor
Posts: 1798
Joined: Sat Aug 28, 2004 6:28 pm
My RE system: Outback - Garage roof:
- 8 (2x4) Evergreen 180's into one FM80 (2007/2020 - replaced MX60)
- 6 (2×3) ALEO S79-300's into one FM80 (2017)
- 2 grid-tied GVFX3524's classic stacked for 120/240VAC (2007)
- 12 Surrette/Rolls 2V x 1766Ah (2007)
- Hub10.3, Mate3s, FNDC, RTS, OpticsRE. Tigo Energy ES maximizers on each PV module.

Westinghouse Solar - Barn roof: (2012)
- 30 (2x15) 235W panels with Enphase M215 microinverters, grid-tied

Outback Skybox - Barn roof: (2019)
- 14 Talesun 275W in series (DC array input to SB charger)
- 3 SimpliPhi 3.8 batteries, 48V, 225Ah total
- AC coupled input (manual switch during grid outage only) from 14 Talesun 275W,
Enphase M215 microinverters, normally direct grid tied

All self-designed and self-installed
Location: Chagrin Falls, Ohio

Re: Adding a Second OpticsRE Site

Post by Mike Curran » Tue Aug 25, 2020 9:24 am

Thanks, didn't know that, but when I click on my site name (which I've not tried before) I get this: https://drive.google.com/file/d/1lvgEog ... p=drivesdk

Maybe since my 2 systems are so different (Skybox vs. GVFX) this site overview doesn't work for me... :-k
http://www.tigoenergy.com/site.php?95b2dca2-ca6c
https://enlighten.enphaseenergy.com/public/systems/Hctc107221

Post Reply