Dashboard shows kw instead of watts

Discussion about the OutBack OpticsRE system monitor

Moderators: OutBack, OutBack Moderator Team

Dashboard shows kw instead of watts

Postby mikedowdell on Tue Oct 09, 2018 11:20 pm

This is purely cosmetic, but System Information added through the Mate3s as PV Array Wattage is stored as Watts but displayed as Kilowatts in the Optics Dashboard.

20181009_231245.jpg
20181009_231307.jpg
mikedowdell
Forum Whiz
 
Posts: 33
Joined: Wed Sep 12, 2018 10:04 am
Location: San Diego, CA
My RE system: Outback FXR2524A-01, FlexMax FM80, Mate3s, Power Hub 4
6x Solar World 250w panels on a 2 axis solar tracker
2x 12v 100ah Flooded deep cells
Hybrid Off Grid with AC as backup

Re: Dashboard shows kw instead of watts

Postby Gwendoly Espe on Wed Oct 10, 2018 5:09 am

Hi!

Thank you for sharing this! I will relay this to the OpticsRE team. :smile:
Gwendoly Espe
Applications Engineer


Alpha Technologies Inc. / OutBack Power Technologies
3767 Alpha Way Bellingham WA 98226 USA
http://www.alpha.com
User avatar
Gwendoly Espe
Applications Engineering
 
Posts: 123
Joined: Wed Feb 22, 2017 11:04 am

Re: Dashboard shows kw instead of watts

Postby Greg T Fordan on Wed Oct 10, 2018 8:52 am

There is actually no issue. If the PV array size is truly 500 W: In OpticsRE,
1. Click the gear icon on the upper right hand corner
2. Click Devices tab
3. In the "PV Array Size in kW" field, change the value to 0.5
4. Click Save and Finish button.

The kw number in the donut will now change to .5kW Max
kwmax.JPG
Greg T Fordan
EngTech
Outback Power Technologies
User avatar
Greg T Fordan
OutBack Technical Service
 
Posts: 102
Joined: Fri Dec 29, 2017 2:56 pm
My RE system: Radian, FM80, FNDC, 48V batt bank

Re: Dashboard shows kw instead of watts

Postby mikedowdell on Wed Oct 10, 2018 9:22 am

Yes, it was purely cosmetic in that it inherited the Mate3s configured information as watts and displayed instead in kilowatts. Thank you for showing where I could alter it. Similarly, in that config sections is a dropdown for battery type, which one do i select for AGM batteries? Other? And does this have any bearing on anything or is this just informational? Thank you!
mikedowdell
Forum Whiz
 
Posts: 33
Joined: Wed Sep 12, 2018 10:04 am
Location: San Diego, CA
My RE system: Outback FXR2524A-01, FlexMax FM80, Mate3s, Power Hub 4
6x Solar World 250w panels on a 2 axis solar tracker
2x 12v 100ah Flooded deep cells
Hybrid Off Grid with AC as backup

Re: Dashboard shows kw instead of watts

Postby Greg T Fordan on Wed Oct 10, 2018 9:33 am

mikedowdell wrote:......Similarly, in that config sections is a dropdown for battery type, which one do i select for AGM batteries? Other? And does this have any bearing on anything or is this just informational? Thank you!


AGM battery is one of those valve regulated lead acid battery types (VRLA), so you can pick Standard VRLA from the dropdown. It is a little more than just informational. In the dashboard battery line graph, the color codes for SOC, V and temps will depend on the type of battery you pick from the dropdown.
Greg T Fordan
EngTech
Outback Power Technologies
User avatar
Greg T Fordan
OutBack Technical Service
 
Posts: 102
Joined: Fri Dec 29, 2017 2:56 pm
My RE system: Radian, FM80, FNDC, 48V batt bank

Re: Dashboard shows kw instead of watts

Postby mikedowdell on Wed Oct 10, 2018 9:43 am

Thank you, I learned something new today! Keep up the good work!
mikedowdell
Forum Whiz
 
Posts: 33
Joined: Wed Sep 12, 2018 10:04 am
Location: San Diego, CA
My RE system: Outback FXR2524A-01, FlexMax FM80, Mate3s, Power Hub 4
6x Solar World 250w panels on a 2 axis solar tracker
2x 12v 100ah Flooded deep cells
Hybrid Off Grid with AC as backup


Return to OpticsRE

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest