Mate 3 Firmware 3.15.5 update

Mate3 and Mate3s communications devices for Outback Power

Mate 3 Firmware 3.15.5 update

Postby OffgridHiker on Fri May 19, 2017 6:31 pm

I've updated my MATE3 firmware to 3.15.5. The local web page and opticsRE are now both working.

However, on the MATE3 display, the generator kW is now showing the same amount as the inverters. That is, the generator is not running and I have a load of 0.2kW. They both display 0.2kW. #-o
OffgridHiker
Forum Whiz
 
Posts: 33
Joined: Fri Nov 18, 2016 6:12 pm
My RE system: Offgrid, 48V

2x VFX3648 (AC Generator)
FX60 (1980W Solar)
FM60 (2475W Solar)
FNDC
MATE3
HUB10

Re: Mate 3 Firmware 3.15.5 update

Postby foo on Fri May 19, 2017 10:58 pm

What problems were you having with the local web and OpticsRE?
foo
Forum Whiz
 
Posts: 45
Joined: Thu Jun 30, 2016 1:25 pm
My RE system: VFXR3524A Inverter
3.5kW Solar Array @48V
24V Battery Bank - 210AH (4x105AH @12V) -FLA
Mate3
Renogy Tracer 4210 40 Amp MPPT Charge Controllers x 3, 12/24V 100VDC Input
Outback Power FLEXmax FM80 MPPT Solar Charge Controller

Re: Mate 3 Firmware 3.15.5 update

Postby Chrisserrant on Sat May 20, 2017 2:45 am

Also it seems to have the same issue as 3.15.3 as local web page keeps saying loading. Also modbus still gives error as before
Attachments
mate3 new firmware.JPG
User avatar
Chrisserrant
Forum Whiz
 
Posts: 26
Joined: Sat May 18, 2013 5:04 am
Location: Cayman Islands
My RE system: Flexware 500 VFX3524 5 FM80's 30 evegreen 220 1370 AH Forklift Battery Generac 16KW Gen MAte 3

Re: Mate 3 Firmware 3.15.5 update

Postby foo on Sat May 20, 2017 5:57 am

Can anyone explain how you are accessing the local web page or provide a link to the directions on how to do so.
I tried using DHCP disabled, then assigned an IP to the Mate3. Then also assigned it's gateway as the IP of the PC that I am hooking up to it.
Something I just thought of as I wrote this;
Is the cable required to hook up my PC directly to the Mate3 supposed to be a crossover cable?

Now that I think about that possibly being the problem, that I tried a straight through cable for a direct connection. I will hook them both up to a hub via straight through cables and see if that makes a difference.
If I can at least get the local web working I won't be as upset about the OpticsRE not working. Still no response when I hit the PORT button on the Mate3. Can't acquire the MAC ID.
foo
Forum Whiz
 
Posts: 45
Joined: Thu Jun 30, 2016 1:25 pm
My RE system: VFXR3524A Inverter
3.5kW Solar Array @48V
24V Battery Bank - 210AH (4x105AH @12V) -FLA
Mate3
Renogy Tracer 4210 40 Amp MPPT Charge Controllers x 3, 12/24V 100VDC Input
Outback Power FLEXmax FM80 MPPT Solar Charge Controller

Re: Mate 3 Firmware 3.15.5 update

Postby Chrisserrant on Sat May 20, 2017 6:05 am

You should be able to access the the local web page of the mate by typing in your mates ip address on your network ito your web browser. ei googlechrome/ internet explorer
User avatar
Chrisserrant
Forum Whiz
 
Posts: 26
Joined: Sat May 18, 2013 5:04 am
Location: Cayman Islands
My RE system: Flexware 500 VFX3524 5 FM80's 30 evegreen 220 1370 AH Forklift Battery Generac 16KW Gen MAte 3

Re: Mate 3 Firmware 3.15.5 update

Postby OffgridHiker on Sat May 20, 2017 6:24 am

My problem with the local web page is that the JavaScript portion of the HTML page was not loaded correctly. I could see the web page without dynamic updates.

With opticsRE, like many other people, the connectivity was intermittent.

To access the local web page, you simply put the ip address of the MATE3 in your web browser. That is, the IP of the uplink. The web page runs on 80 as any other web server (unless you changed it).

On the other connecting end of the uplink (your PC or hub), first confirm that the LEDs are light up before attempting go to the next step (IP).

Chrisserrant, the local web page is definitely working for me.
Attachments
mate3.png
mate3 local website
OffgridHiker
Forum Whiz
 
Posts: 33
Joined: Fri Nov 18, 2016 6:12 pm
My RE system: Offgrid, 48V

2x VFX3648 (AC Generator)
FX60 (1980W Solar)
FM60 (2475W Solar)
FNDC
MATE3
HUB10

Re: Mate 3 Firmware 3.15.5 update

Postby Chrisserrant on Sat May 20, 2017 4:22 pm

What versionof windows are you runing 10/8.1/7? Also what browser are you using?And last what version of java are you running?Also 64 bit or 32 bit windows?
User avatar
Chrisserrant
Forum Whiz
 
Posts: 26
Joined: Sat May 18, 2013 5:04 am
Location: Cayman Islands
My RE system: Flexware 500 VFX3524 5 FM80's 30 evegreen 220 1370 AH Forklift Battery Generac 16KW Gen MAte 3

Re: Mate 3 Firmware 3.15.5 update

Postby OffgridHiker on Sat May 20, 2017 6:51 pm

I use Google Chrome. I doubt the OS would have any impact in this case. It works for me on MacOsx, Linux, iOS & android.

I don't have Java. JavaScript has a similiar name but it is not Java. Your JavaScript implementation is tied to your web browser.

Hth
OffgridHiker
Forum Whiz
 
Posts: 33
Joined: Fri Nov 18, 2016 6:12 pm
My RE system: Offgrid, 48V

2x VFX3648 (AC Generator)
FX60 (1980W Solar)
FM60 (2475W Solar)
FNDC
MATE3
HUB10

Re: Mate 3 Firmware 3.15.5 update

Postby foo on Sat May 20, 2017 7:07 pm

Can you try resetting your browser cache? And double check whether scripts are allowed to run in the browser via browser settings?
It seems like your almost there except for a bug or setting.
Maybe you've already tried those things.
foo
Forum Whiz
 
Posts: 45
Joined: Thu Jun 30, 2016 1:25 pm
My RE system: VFXR3524A Inverter
3.5kW Solar Array @48V
24V Battery Bank - 210AH (4x105AH @12V) -FLA
Mate3
Renogy Tracer 4210 40 Amp MPPT Charge Controllers x 3, 12/24V 100VDC Input
Outback Power FLEXmax FM80 MPPT Solar Charge Controller

Re: Mate 3 Firmware 3.15.5 update

Postby Chrisserrant on Sat May 20, 2017 9:41 pm

Thanks for the feed back. I have flushed all my dns cash and browser history in both chrome and internet explore. Still no change also same on my mac bookpro i safari .Will try reflash the mate with different sd card
User avatar
Chrisserrant
Forum Whiz
 
Posts: 26
Joined: Sat May 18, 2013 5:04 am
Location: Cayman Islands
My RE system: Flexware 500 VFX3524 5 FM80's 30 evegreen 220 1370 AH Forklift Battery Generac 16KW Gen MAte 3

Re: Mate 3 Firmware 3.15.5 update

Postby foo on Sat May 20, 2017 10:04 pm

I saw in the newest update a mention about checking for a bad SD Card.

Let me know if trying a different SD card gives you a different result.

I wonder how the new update lets you know that the SD card is bad?
foo
Forum Whiz
 
Posts: 45
Joined: Thu Jun 30, 2016 1:25 pm
My RE system: VFXR3524A Inverter
3.5kW Solar Array @48V
24V Battery Bank - 210AH (4x105AH @12V) -FLA
Mate3
Renogy Tracer 4210 40 Amp MPPT Charge Controllers x 3, 12/24V 100VDC Input
Outback Power FLEXmax FM80 MPPT Solar Charge Controller

Re: Mate 3 Firmware 3.15.5 update

Postby Chrisserrant on Sun May 21, 2017 1:23 am

Same result with 2 new 16gb sandisk cards. Thinking mymate might be defective ](*,)
User avatar
Chrisserrant
Forum Whiz
 
Posts: 26
Joined: Sat May 18, 2013 5:04 am
Location: Cayman Islands
My RE system: Flexware 500 VFX3524 5 FM80's 30 evegreen 220 1370 AH Forklift Battery Generac 16KW Gen MAte 3

Re: Mate 3 Firmware 3.15.5 update

Postby sodamo on Mon May 22, 2017 8:31 pm

Did the update today. Appears to have worked without a glitch. :)
sodamo
Forum Guru
 
Posts: 404
Joined: Mon Apr 03, 2006 1:55 am
Location: Ninole, Hi
My RE system: Totally off grid
36 Trina 280 & 16 Phono 250 in 48 volt array (fixed) 14080w
4 FX3048T
RTS
4 FM 80 charge controllers
FNDC w/3 shunts
Mate 3
OpticsRE - Piha Kahuku
21 Aquion Aspen 48S (46.2 kw)
24Kw Yangdong Genset (Affordable Generators - Poor support)
10Kw MEP 803a
2Kw Honda 2000i

Davis VantagePro2 Wx Station
On line at: http://www.weatherlink.com/user/sodamo/

Re: Mate 3 Firmware 3.15.5 update

Postby OffgridHiker on Tue May 23, 2017 6:15 am

The connectivity seems to have improved for me.

The auto-reboot is now working (it wasn't previously) and it reboots about every 4 hours or so. I'll try to bump this up a bit. It seems to always think there's no connection. :-) Anyhow, the data stream is unbroken now.
OffgridHiker
Forum Whiz
 
Posts: 33
Joined: Fri Nov 18, 2016 6:12 pm
My RE system: Offgrid, 48V

2x VFX3648 (AC Generator)
FX60 (1980W Solar)
FM60 (2475W Solar)
FNDC
MATE3
HUB10

Re: Mate 3 Firmware 3.15.5 update

Postby bluespur on Wed May 24, 2017 2:43 pm

Same here, autoreboots now being reported, and I have now turned it off to see how things go. Seems much more stable network wise :grin:

I still have the same problem as Chrisserrant with local access where the javascript says loading configuration, I will take a pc out to the shed and connect it to the same router and see if the problem still happens. Its definitely not my browser, happens with multiple devices and clean browsers, and when I wireshark I can see repetitive traffic that looks like java blather between the pc and the mate3. This problem was occurring before 3.15.5.
bluespur
Forum Expert
 
Posts: 52
Joined: Wed Feb 23, 2011 3:32 pm
My RE system: VFX3024x2
Flexmax60x2
3000W total solar, 135w panel array and 220w panel array
Mate3
12xHawker Perfect Plus 8PZS120 FLA batteries
Own built generator Kubota D600 engine, 7.5Kw gen head

Re: Mate 3 Firmware 3.15.5 update

Postby DukeK on Thu May 25, 2017 10:48 am

I am seeing the same phantom charge as OffGridHiker on the Mate3 generator display that duplicates what is being provided by the inverter.

Since the update OpticsRE connectivity was solid until I decided to test local webpage - now OpticsRE shows offline. The local webpage did load whereas it didn't while on 3.15.3. At least that's a step forward...
DukeK
Forum Junior Member
 
Posts: 1
Joined: Thu May 25, 2017 5:39 am
My RE system: Mate3, MX-60, VFX3648, FlexNet, 2070W 48V

Re: Mate 3 Firmware 3.15.5 update

Postby cflocker on Fri Jul 28, 2017 8:25 pm

I also seem to be seeing the generator display mirroring the inverter power levels. If I fire up the generator the Mate displays an increased load on only the generator, but when I turn the generator off, the phantom power returns. I believe that my generator is connected to Shunt B on the FlexNet DC Unit. This problem did not occur with 3.15.3 firmware.
cflocker
Forum Member
 
Posts: 22
Joined: Fri Jul 28, 2017 7:06 am
My RE system: Radian GS4048A
GSLC175-PV1-120/240
FlexMax 80
FN-DC
Mate3
700AH AGM batteries
3.8kw Canadian solar panels
Generac Ecogen 15kw

Re: Mate 3 Firmware 3.15.5 update

Postby amcdermo on Tue Aug 15, 2017 10:02 am

After the 3.15.5 update my generator line also started mirroring the inverter readout.
I also noticed that the update wiped out the detailed config information for all of my inverters, they are now listed as unknown inverters.
I have a pre-update config backup. Can I restore the config from a previous firmware version? Or do I need to downgrade and restore the config?
amcdermo
Forum Junior Member
 
Posts: 1
Joined: Tue Aug 15, 2017 9:55 am
My RE system: Off-Grid, 4 MX CC's, 6 FX Inverters, FlexNet DC, MATE3

Re: Mate 3 Firmware 3.15.5 update

Postby cflocker on Fri Dec 01, 2017 12:14 pm

So here is a new wrinkle...
The phantom load is causing my generator to continue running even though it should normally turn off after a charge. I have SOC start, Load start and Voltage start enabled. My system is small, so I set load start to 1.7kw and stop at 1.2kw. My battery bank charges at ~1.2kw. With this bug, any generator charging activity with normal daytime house loads will trick the software into keeping the generator on until I manually turn it off at the Mate 3. I'm going to modify some settings (raise the stop kW) but I sure wish Outback would investigate this bug.
cflocker
Forum Member
 
Posts: 22
Joined: Fri Jul 28, 2017 7:06 am
My RE system: Radian GS4048A
GSLC175-PV1-120/240
FlexMax 80
FN-DC
Mate3
700AH AGM batteries
3.8kw Canadian solar panels
Generac Ecogen 15kw

Re: Mate 3 Firmware 3.15.5 update

Postby David LeBow on Fri Dec 01, 2017 5:24 pm

@cflocker: are you using OpticsRE? If so, could you add your Optics site name to your forum profile? It allows us to take a peek at the site and settings in cases like this.

Thanks,

David
David LeBow
Vice President, Software Engineering


Alpha Technologies Inc. / OutBack Power Technologies
3767 Alpha Way Bellingham WA 98226 USA
http://www.alpha.com
User avatar
David LeBow
OutBack Management
 
Posts: 296
Joined: Sun May 03, 2015 10:42 am
Location: Bellingham, WA

Re: Mate 3 Firmware 3.15.5 update

Postby cflocker on Fri Dec 01, 2017 9:15 pm

Thanks David! Yes, I am using OpticsRE. It has been a great product so far for monitoring and controlling my system. Profile updated.
cflocker
Forum Member
 
Posts: 22
Joined: Fri Jul 28, 2017 7:06 am
My RE system: Radian GS4048A
GSLC175-PV1-120/240
FlexMax 80
FN-DC
Mate3
700AH AGM batteries
3.8kw Canadian solar panels
Generac Ecogen 15kw

Re: Mate 3 Firmware 3.15.5 update

Postby cflocker on Wed Dec 13, 2017 7:44 am

I started the generator again today.

Prior to generator start:
Mate3 Load was showing as 0.1kw. Generator input 0.0kw
OpticsRE dashboard showing load as 0.1kw. Generator input 0.0kw

After generator started
Mate3 load shows 2.0kw, Generator 2.2kw
OpticsRE dashboard showing load as 0.2kw. Generator input 2.0kw

All 3 shunts seem to be working on the FNDC. Not sure why Mate3 and OpticsRE are showing different figures
cflocker
Forum Member
 
Posts: 22
Joined: Fri Jul 28, 2017 7:06 am
My RE system: Radian GS4048A
GSLC175-PV1-120/240
FlexMax 80
FN-DC
Mate3
700AH AGM batteries
3.8kw Canadian solar panels
Generac Ecogen 15kw

Re: Mate 3 Firmware 3.15.5 update

Postby lividd on Wed Dec 13, 2017 8:53 am

Can anyone help me to HARD RESET my over 5 year old MATE3 that is looping after a firmware update to 3.15.5. I want to open the back of the mate and hard reset it from there. With all the experience here, I'm certain it can be done.
lividd
Forum Junior Member
 
Posts: 1
Joined: Wed Dec 13, 2017 8:25 am
My RE system: Outback inverter, mate 3 and flexmax 80 charge controller

Re: Mate 3 Firmware 3.15.5 update

Postby David LeBow on Wed Dec 13, 2017 9:27 am

After checking in with Tech Support, I can pass this along:

IF the update was not successful it could be possible that it corrupted the unit. Forcing another update might fix it by pressing and holding the "UP" button for about 5 seconds.
David LeBow
Vice President, Software Engineering


Alpha Technologies Inc. / OutBack Power Technologies
3767 Alpha Way Bellingham WA 98226 USA
http://www.alpha.com
User avatar
David LeBow
OutBack Management
 
Posts: 296
Joined: Sun May 03, 2015 10:42 am
Location: Bellingham, WA

Re: Mate 3 Firmware 3.15.5 update

Postby DavzRVPort on Wed Dec 13, 2017 5:05 pm

I'm also experiencing the phantom power level showing up on the generator line since updating the firmware today.
This is on the physical Mate3 home display page on the unit. It is the numerical value only on the right (with no corresponding black bar on the scale).
Not sure how it shows up with Optics RE, although that was showing power from the grid earlier, which I'm no where near connected to a grid.
My generator is off now with no blue light on the surge protector either, so I know there is no voltage/amperage transferring on this leg.
Worked just fine yesterday, noticed it right away today after the upgrade and shutting off the generator this afternoon.

Has anyone found a resolution to this issue yet? Or should I just get used to it?
DavzRVPort
Forum Junior Member
 
Posts: 4
Joined: Wed Dec 13, 2017 4:34 pm
Location: Richards, TX
My RE system: 30X - ReneSola Virtus II JC305M-24/Ab
4X - GB Industrial Batteries (6-SBY125-13, 750 Ah/6h, 1182Ah/20H)
GS8048 Radian Inverter
GSLC175-PV-120/240
2X - FM80
Mate3 w/Hub10.3

Next

Return to Mate3 / Mate3s

Who is online

Users browsing this forum: cflocker and 1 guest