VFX charging but not inverting

Discussion about OutBack Inverters in Backup Applications

Moderators: OutBack, OutBack Moderator Team

Post Reply
roks
Forum Whiz
Posts: 42
Joined: Sat May 15, 2010 3:56 am
My RE system: VFX3024E
Mate
Battery: 200Ah + RTS
Mains AC for charging
Location: Bangladesh

VFX charging but not inverting

Post by roks » Tue Nov 20, 2018 2:05 am

Hi All,

I am having issues with vfx, its charging the battery but when there is a power cut on the grid, it goes not invert.
Talked my onsite guy through turning the inverter on via the INV hotkey but it does not come on either, still shows "currently off".
I've asked him to turn everything off and power cycle and then send me a picture of the LED status......

Any ideas while I wait for it to be power cycled?

Thanks in advance.

User avatar
Jorge Guzman
Strategic Platforms
Posts: 248
Joined: Thu May 29, 2014 9:44 am
My RE system: VFXR3524A, FM80, MATE3. 3x 260W REC. 4x Trojan L16 FLA 370Ah.
Location: Arlington, WA

Re: VFX charging but not inverting

Post by Jorge Guzman » Tue Nov 20, 2018 2:13 pm

Can you check to make sure you have the Inverter on/off jumper installed.

See attached image for location.
Attachments
export AC board.JPG
Jorge Guzman
Sr. Strategic Platforms Analyst


Watch easy to follow video tutorials:
https://www.youtube.com/c/wattschool

User avatar
David LeBow
OutBack Management
Posts: 543
Joined: Sun May 03, 2015 10:42 am
Location: Bellingham, WA

Re: VFX charging but not inverting

Post by David LeBow » Tue Nov 20, 2018 4:49 pm

@Roks - the forum was hoping to send you an e-mail to say that Jorge answered your post, but... your lycos e-mail address doesn't seem to exist:

"Remote Server returned '554 5.7.1 : Recipient address rejected: user does not exist'"

You may wish to double-check the e-mail address in your forum profile.
David LeBow
Sr. Director, Software Engineering


Alpha Technologies Inc. / OutBack Power Technologies
3767 Alpha Way Bellingham WA 98226 USA
http://www.alpha.com

roks
Forum Whiz
Posts: 42
Joined: Sat May 15, 2010 3:56 am
My RE system: VFX3024E
Mate
Battery: 200Ah + RTS
Mains AC for charging
Location: Bangladesh

Re: VFX charging but not inverting

Post by roks » Thu Nov 22, 2018 10:44 pm

Thanks guys, looks like the complete power cycle sorted the issue, vfx is now working, my folks are happy.
One issue still bugs me is the vfx never enters float, someone mentioned seting the charger from auto to manual, it worked for another member here but I dont get the option. when I press the ACIN hotkey 3 times I get 3 options AUTO, OFF, OK. this matches older manual I have rev v2.3, perhaps my vfx is too old manufactured in 2003? I doubt there is any way to update firmware other buying newer boards?

](*,) email updated

roks
Forum Whiz
Posts: 42
Joined: Sat May 15, 2010 3:56 am
My RE system: VFX3024E
Mate
Battery: 200Ah + RTS
Mains AC for charging
Location: Bangladesh

Re: VFX charging but not inverting

Post by roks » Mon Dec 31, 2018 2:11 pm

Looks like I am not out of the woods.....

Back to square one, it charges the battery the inverter does not kick in. I am not onsite so its a bit difficult to troubleshoot.

Any ideas?

Post Reply